Niestraszne im niższe pH
16 kwietnia 2013, 09:34Coraz bardziej zakwaszone wody oceaniczne mogą nie mieć aż tak katastrofalnego wpływu na życie morskie jak dotychczas sądzono. Odczyn pH oceanów spada w miarę jak do atmosfery trafiają produkty spalania paliw kopalnych
Rynek ARM czekają poważne zmiany?
2 kwietnia 2013, 11:57Zaostrza się konkurencja pomiędzy producentami kości ARM. Ofensywę na tym rynku podjął Samsung, media donoszą, że zainteresowane jest nim też Lenovo. Działa na nim coraz więcej małych nieznanych chińskich firm. Specjaliści zauważają, że wejście na rynek układów ARM jest sosunkowo proste
Fajny Microsoft?
21 lutego 2013, 11:18Najnowszy sondaż Reuters/Ipsos przyniósł niespodziewane wyniki. Badania przeprowadzone wśród 853 respondentów w wieku 18-29 lat wykazały, że Microsoft jest w tej grupie wiekowej postrzegany lepiej, niż przed dwoma laty. Co więcej, poczynił większy wizerunkowy postęp niż Facebook i Twitter.
Jabłka na straży nastroju
19 lutego 2013, 09:51Młodzi ludzie, którzy jedzą więcej warzyw i owoców, są spokojniejsi, szczęśliwsi i obdarzeni większym wigorem.
Zakupy na Twitterze
12 lutego 2013, 12:20American Express wprowadza usługę umożliwiającą dokonywanie zakupów na Twitterze. Wybrany towar można będzie zamówić pozostawając odpowiedni wpis. Technologia Amex Sync pozwala użytkownikom kart American Express na zsynchronizowanie ich z Twitterem
Rekordowo wydajny materiał termoelektryczny
8 lutego 2013, 14:02Firma Fujifilm opracowała rekordowo wydajny materiał termoelektryczny,. Podczas konferencji Nenotech 2013 przeprowadzono prezentację, podczas której położenie ludzkiej dłoni na urządzeniu pokrytym wspomnianym materiałem wystarczyło do napędzenia samochodziku na torze wyścigowym
Klej wielokrotnego użytku
7 lutego 2013, 11:38Japoński Narodowy Instytut Zaawansowanej Nauki i Technologii Przemysłowej (AIST) stworzył... klej wielokrotnego użytku. Organiczny materiał zapewnia łączeniu wytrzymałość rzędu 50N/cm2, czyli jego 1 centymetr kwadratowy jest w stanie utrzymać 5-kilogramowy ciężar
Mleko lepsze od śmietany
4 lutego 2013, 11:03Naukowcy z Institute of Aging Research (IFAR) z Hebrew SeniorLife odkryli, że spożywanie produktów mlecznych - szczególnie mleka i jogurtu - jest związane z wyższą gęstością kości bioder, ale już nie kręgosłupa. Z kolei spożywanie śmietany może być powiązane ze spadkiem gęstości kości
Trująca żywność
15 stycznia 2013, 19:02Od 2011 roku na terenie USA notowany jest wzrost infekcji kukurydzy kropidlakiem żółtym (Aspergillus flavus). Ten toksyczny grzyb jest na tyle niebezpieczny, że rząd Saddama Husseina wykorzystywał go w broni biologicznej. Rosnąca liczba zakażeń A. flavus to nie tylko poważny problem dla rolników, ale również coraz większe zagrożenie dla konsumentów
Fast food zwiększa ryzyko wystąpienia astmy
15 stycznia 2013, 12:00Dane zebrane podczas badań ok. 500 tys. dzieci z ponad 50 krajów sugerują, że częste jedzenie pokarmów typu fast food zwiększa ryzyko astmy, alergicznego nieżytu nosa i egzemy.